torsdag 7 mars 2013

Arbetsområde: Litteraturen genom tiderna (planering och mål)

Lektionsinnehåll:

Genomgångar av epokerna
Genomgång av källkritik och retorik
Grupparbete

Examination:

Gruppens redovisning
Individuellt prov på epokerna

Arbetsgång:

Vecka 10:
Introduktion av litteraturens epoker. Utdelning av uppgift.
Läxa: Läs i inscannad lärobokstext om epoken du ska arbeta med.

Vecka 11:
Arbete med gruppuppgiften. Källkritiksgenomgång.
Läxa: Arbeta med gruppuppgiften.

Vecka 12:
Onsdag och torsdag: REDOVISNINGAR
Läxa: Var beredd att redovisa onsdag

Vecka 13:
Måndag: REDOVISNINGAR. Därefter repetition inför provet.
Torsdag: Prov på epokerna
Läxa: Läs på till provet på torsdag.

Syfte:

Detta kan kopplas till följande förmågor i svenskans kursplan (lgr 11):
ü  formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
ü  läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
ü  anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
ü  söka information från olika källor och värdera dessa.

Centralt innehåll (lgr 11):

Skriva:
·         Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier.
Tala:
·         Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
Läsa:
·         Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
·         Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.
·         Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
·         Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
Informationssökning och källkritik:
·         Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.
·         Hur man citerar och gör källhänvisningar.
·         Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Kunskapskrav som prövas i samband med arbetsområdet:

E
C
A
Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman. Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan också föra utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman. Eleven drar då relativt väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman. Eleven drar då väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.